Toelatingscriteria deelname netwerk
Bij HeadClinics hebben we bewust gekozen voor toelatingscriteria voor ons lidmaatschap. Deze criteria vormen het fundament om de hoogste normen van kennis, kwaliteit en betrokkenheid te waarborgen. Door deze criteria toe te passen, streven we naar een gemeenschap van gelijkgestemden die samenwerken aan een platform waar expertise groeit, innovatie wordt aangemoedigd en leden elkaar inspireren.
We verwelkomen leden die niet alleen willen profiteren van deze kennis, maar ook bereid zijn om bij te dragen en deze te verrijken.
1. Ervaring in effectieve behandeling
Aantoonbare Expertise
Deelnemers dienen aantoonbare ervaring te hebben in het effectief behandelen van patiënten met hoofdpijn, duizeligheid, kaakklachten of hersenschuddingen. Getoetst middels een korte online ontmoeting van circa 30 minuten.
Kennistoetsen per Aandachtsgebied
De mogelijkheid om deel te nemen aan innovatieve onderzoeksprojecten die de grenzen van gespecialiseerde fysiotherapie verleggen. Werk samen met collega's aan baanbrekende ontdekkingen.
Minimaal 1 jaar ervaring
Vereis minimaal 1 jaar aantoonbare ervaring in het behandelen van patiënten met een of meerdere van deze gespecialiseerde klachten.
Er zijn vier afzonderlijke kennistoetsen die elk gericht zijn op een van de aandachtsgebieden – hoofdpijn, duizeligheid, kaakklachten en hersenschuddingen.
- Anatomie:
Beoordeling van gedetailleerde kennis van relevante anatomische structuren gerelateerd aan het specifieke aandachtsgebied.
- Diagnostische Middelen:
Begrip en beoordeling van verschillende diagnostische methoden en instrumenten die worden gebruikt bij de diagnose van de desbetreffende klachten.
- Epidemiologie:
Kennis van de prevalentie, oorzaken en risicofactoren die verband houden met de specifieke aandoening.
- Behandelmethode:
Begrip van effectieve behandelingsopties en therapieën voor patiënten met het betreffende aandachtsgebied.
- Onderzoek beoordelingen:
Capaciteit om wetenschappelijk onderzoek en klinische beoordelingen van patiënten met deze klachten te begrijpen en te evalueren.
- Patiëntcasuïstiek:
Begrip van en kunnen omgaan met casuïstiek door middel van praktijkvoorbeelden en patiëntscenario’s.
De toets wordt afgenomen op een online toetsing platform. Na aanmelding voor de specifiek toets wordt de toets voor de deelnemer opengesteld en is er gelimiteerd tijd om de toets te starten. Na afloop van de toets wordt er, zowel bij het behalen als het niet behalen van de toets, een advies gevormd waar de hiaten van kennis zich bevinden bij de deelnemer en waar verbetering mogelijk is. HeadClinics zal samen met deelnemer een scholingsadvies samenstellen waarbij gekeken wordt hoe het kennisniveau en ervaring kan worden geüpgrade naar het gewenste niveau. Uitsluitend wanneer de toetsing op één of meerdere aandachtsgebieden met een voldoende wordt afgerond dan kan de deelnemer lid worden van het netwerk voor dat specifieke aandachtsgebied.
Jaarlijks vindt er een formatieve toetsing plaats. Tijdens deze toetsing zullen nieuwe inzichten in de vragen zijn verwerkt. Aan de hand van de uitslag van deze toetsing krijgt de deelnemer inzicht in zijn of haar kennisniveau en of daar mogelijk hiaten in zijn ontstaan. Aan de hand van de toetsing helpt Headclinics de deelnemers, daar waar nodig en gewenst, bij het vinden van de benodigde bij- en nascholing om het kennisniveau weer te updaten. HeadClinics verwacht van haar leden dat de toets voor een specifiek aandachtsgebied binnen een jaar na de onvoldoende weer met een voldoende wordt afgerond. Toetsen mogen meerdere keren binnen het jaar worden gedaan.
2. Lidmaatschapsopties
Persoonlijk lidmaatschap
Subspecialisaties
Deelnemers kunnen ervoor kiezen om één of meerdere toetsen af te leggen om zich te specialiseren in een specifiek aandachtsgebied.
Volledig Lidmaatschap
Deelnemers kunnen ervoor kiezen om alle vier de toetsen succesvol af te leggen om volledig lidmaatschap te verkrijgen voor alle specialisatiegebieden.
praktijklidmaatschap
Indien er binnen een praktijk door één of meerdere collega’s is voldaan aan de criteria voor alle vier de aandachtsgebieden: hoofdpijn, duizeligheid, kaakklachten en hersenschuddingen dan komt de praktijk in aanmerking voor het keurmerk HeadClinic. Ook wanneer de praktijk niet beschikt over alle subspecialisaties dan kan de praktijk alsnog is aanmerking komen door in regionaal verband de samenwerking met aan complementair werkende praktijk aan te gaan. (Dit is belangrijk zodat goede zorg voor alle patiënten met hoofd- halsklachten binnen eigen regio kan worden gegarandeerd).
3. Actieve deelname aan wetenschappelijk onderzoek
Kennisdeling en Publicatie
Het netwerk stimuleert het delen van opgedane kennis binnen deze onderzoeken en streeft ernaar om regelmatig nieuwe studies te publiceren om de vooruitgang binnen het netwerk en de bredere gemeenschap te bevorderen.
Betaling bij Bijdrage en Beschikbare Fondsen
HeadClinics is continu actief op zoek naar gelden uit subsidies en/of fondsen die kunnen ondersteunen bij het doen van onderzoek. Bij actieve deelname aan onderzoeksprojecten en wanneer er financiële middelen beschikbaar zijn, kunnen aangesloten deelnemers compensatie verwachten voor hun bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek.
Actieve Participatievereiste
Het wordt verwacht dat aangesloten deelnemers actief deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot hoofdpijn, duizeligheid, kaakklachten of hersenschuddingen.
Diverse Onderzoeksrollen
Aangesloten deelnemers worden aangemoedigd om bij te dragen als behandelaren, assessoren, data analisten, onderzoekers en in andere relevante rollen binnen onderzoeksprojecten.
Netwerkondersteuning voor Onderzoek
HeadClinics streeft ernaar om het centrale aanspreekpunt te zijn voor onderzoekers die behandelaren nodig hebben voor studies met betrekking tot genoemde klachten. Het netwerk biedt faciliteiten, middelen en ondersteuning aan deelnemers die betrokken zijn bij onderzoeksinitiatieven om de impact en relevantie van het onderzoek te vergroten.
4. Deelname aan Focus- of Projectgroepen
Verplichte Participatie
Aangesloten deelnemers nemen deel aan focus- of projectgroepen die gericht zijn op de ontwikkeling van behandelingen, protocollen of innovatieve benaderingen binnen het hoofdhalsgebied (hoofdpijn, duizeligheid, kaakklachten of hersenschuddingen).
Continue Bijeenkomsten tot Projectplan
De focusgroepen komen regelmatig bijeen om te brainstormen en te overleggen totdat er een gedetailleerd projectplan is opgesteld.
Subsidiemogelijkheden voor Innovatie
Bij een innovatief projectplan wordt er een subsidie aangevraagd om de uitvoerende therapeuten te compenseren voor hun tijd en energie die ze in het project steken.
Implementatie binnen het Netwerk
Na goedkeuring en financiering wordt het nieuwe project geïmplementeerd binnen het netwerk en uitgevoerd in de aangesloten praktijken.
Uitvoering en Evaluatie
Het project wordt uitgevoerd, geëvalueerd en aangepast waar nodig binnen de betrokken praktijken om de effectiviteit te waarborgen.
5. Deelname aan Peer-bijeenkomsten voor Casuïstiek
Vierjaarlijkse Peer-Bijeenkomsten
Aangesloten deelnemers zijn verplicht om vier keer per jaar deel te nemen aan peer-bijeenkomsten waar casuïstiek wordt besproken. Deze bijeenkomsten worden regionaal, samen met andere deelnemende deelnemers georganiseerd.
Eigen Casus Inbrengen
Tijdens minstens één van deze sessies moeten de deelnemers hun eigen casus inbrengen voor bespreking en analyse.
Kennisdeling en Professionalisering
Deze bijeenkomsten zijn gericht op het delen van kennis, ervaringen en het verbeteren van de professionele vaardigheden door de bespreking van relevante patiëntcasussen.
Reflectie en Leren van Elkaar
Door het presenteren en bespreken van eigen casuïstiek wordt er van elkaar geleerd en worden inzichten en behandelmethoden verrijkt.
Samenwerking
Tijdens deze bijeenkomsten wordt er gezamenlijk gekeken naar hoe de samenwerking tussen de deelnemers onderling maar ook hoe de overige zorgverleners binnen de regio verloopt en wordt er gekeken naar verbeterpunten. Samen wordt indien nodig een verbeterplan (PCDA) opgesteld met als doel de zorg voor patiënten met hoofd- halsklachten te optimaliseren.
Deelname aan drie van de vier bijeenkomsten is verplicht. De Peer bijeenkomsten kunnen worden ingezet als de verplichte Peer-bijeenkomsten voor KNGF en Keurmerk.